Home
Heenreis
Okavango
Moremi - Savuti
Chobe
Victoria Falls
Zimbabwe
Mozambique
Terugreis
Home Petra en Tim

7 augustus 2002                    Bulawayo (Matopos NP)

 

Ruim twee uur later dan gepland kwamen we in Bulawayo aan. De trein had ‘s nachts een kapotte locomotief en we hebben dus ruim anderhalf uur in the middle of nowhere staan wachten op een vervangende loc. Bij aankomst in Bulawayo stond onze nieuwe bus al klaar. De chauffeur en de kok werden voorgesteld en vervolgens werd vertrokken voor een koffie-stop. Daarna vetrokken we om 10.00 uur naar Matopos NP. Dit is een gebied met veel granieten rotsformaties die in de loop van de eeuwen door weer en wind zijn gevormd. In dit gebied hebben we een wandeling van ruim anderhalf uur gemaakt naar een grot met eeuwenoude muurschilderingen. Deze zijn gemaakt door bosjesmannen en verkeren voor een deel nog in uitstekende staat.

Na een lekker lunch zijn we op zoek gegaan naar wilde dieren. Dat viel een beetje tegen. Afgezien van wat giraffes en wat vogels hebben we alleen wat neushoorns gezien. Dit was wel heel speciaal. Hoewel er overal borden stonden dat je je voertuig niet mocht verlaten, hebben we een wandeling gemaakt op zoek naar de neushoorns. Onze gids vertelde dat hij één van de vijf gidsen was die een licentie had om dit soort wandelingen te mogen doen. Toen we uiteindelijk een neushoorn in het vizier hadden, wist dit dier niet hoe snel hij zich uit de voeten moest maken. Alle angst voor dit dier was dus enigszins overdreven.

 

                         

 

Na de koffiepauze in de uitkijkhut ontdekten we vlak bij onze bus nog een aantal grazende neushoorns. Op de terugweg zagen we tenslotte nog enkele giraffes met jongen.

Terug in Bulawayo hadden de achterblijvers de tenten al opgezet en bleek dat de kok het  eten al klaar had. Dat was een aangename verrassing want we waren er vanuit gegaan dat we nog de stad in moesten voor een etentje.

 

8 augustus 2002                    Bulawayo – Great Zimbabwe

 

Na een snelle reis door het afwisselende landschap van Zimbabwe kwamen we om 14.30 uur aan bij Great Zimbabwe. Onderweg hebben we nog geluncht bij Wimpy’s. Het personeel werd gek van de groep. Iedereen stuurde zijn hamburger terug omdat hij niet helemaal gaar was. De enige die ‘m gewoon opat was Ben en die was dus daarna dus ook misselijk......

Great Zimbabwe is het nationale monument van Zimbabwe en stamt uit de 11e eeuw. Het is grootste middeleeuwse nederzetting ten zuiden van de Sahara en het vertegenwoordigt een mate van beschaving die door onderzoekers lang voor onmogelijk was gehouden voor dit deel van de wereld. In de nederzetting leefden ongeveer 15.000 mensen. Het einde van Great Zimbabwe kwam in de 15e eeuw toen de voedselvoorraden op begonnen te raken.

De nederzetting is gebouwd op en rond een heuvel van granieten rotsblokken. Van granieten rotsen werden door verhitting en afkoeling platte stenen gemaakt die op elkaar werden gestapeld en op deze manier muren vormden. Een groot deel van deze muren staan nog steeds overeind. Hier hebben we 3 uurtjes rondgezworven.

 

  

 

  

 

Voor het traditionele dorpje dat er naast lag, moest je nog een extra bijdrage voor de dansers betalen. Dit waren die chagrijnig kijkende dames die wat op en neer stonden te bewegen en er een liedje bij zongen.

De camping waar we verbleven lag op het terrein van Great Zimbabwe dus we waren snel ingericht. We waren de enige gasten op de camping en kregen dus de volle aandacht van de aanwezige apen. Gelukkig hebben we al het drogende wasgoed kunnen beschermen.

’s Avonds zijn we op tijd naar bed gegaan want het was erg koud en het kampvuur was te klein om iedereen voldoende op te warmen.

 

9 augustus 2002                    Great Zimbabwe – Bvumba

 

Net als gisteren reden we vandaag weer door het afwisselde landschap van Zimbabwe. Onderweg zie je overal nederzettingen met rieten hutjes of huisjes van rode stenen. Naast deze huisjes zie je meestal een diep gat waar de klei voor de stenen uit gehaald is.

Na een snelle rit kwamen we aan in Mutare. Daar hebben we in een supermarkt wat boodschappen gedaan en wilde Petra even naar de WC. Het openbare toilet op het marktplein was echter zo smerig dat ze al weer na 10 seconden kokhalzend naar buiten kwam. We hebben toen maar wat gedronken in een bar en daar meteen van de sanitaire faciliteiten gebruik gemaakt. Daarna zijn we doorgereden naar Bvumba. Volgens de Lonely Planet moesten de Botanische tuinen hier bijzonder mooi zijn.

 

 

Met Peter en Meta hebben we hier drie uur rondgezworven. We zijn op zoek geweest naar de ‘waterval’ maar dat bleek slechts een klein stroompje water te zijn. Verder hebben we nog even door de botanische tuinen gelopen. Je kon zien dat ze ooit heel mooi waren maar dat is wel al een tijdje geleden. Om half zes werden we opgepikt door Laban en hij bracht ons naar de camping. Dit was de achtertuin van een woonhuis. Op de veranda hebben we het avondeten genuttigd en in de drie badkamers konden we ons douchen. Eindelijk eens een nacht zonder vreemde geluiden. Wel was het behoorlijk fris want we zaten in Eastern Highlands.