Home
Blerick - Amman
Woestijnkastelen
Damascus
Palmyra
Hama
Aleppo
Krak des Chevaliers
Baalbek
Bosra
Jerash en Dode Zee
Aqaba
Wadi rum
Petra
Kerak en Madaba
Amman - Blerick
Website Petra en Tim

Maandag 26 december 2005

 

Vandaag maakten we kennis met de groepsleden die alleen het Syri-deel van de reis meemaakten. Ook Marcella, die eerst een weekje door Libanon had gereisd, sloot zich nu bij de groep aan. Na het ontbijt gingen we met Hicham op pad voor een stadswandeling door het oude Damascus. De eerste stop was bij het oude treinstation in de buurt van ons hotel. Daarna zijn we via de overdekte soek naar de Omajjaden moskee gewandeld. Deze moskee is n van de belangrijksten van de islam. Alleen de moskeen van Medina en Mekka zijn belangrijker. Voor we naar binnen mochten, moesten de dames zich eerst bedekken met een lang gewaad met puntmuts.  

Daarna hebben we eerst een bezoek gebracht aan het mausoleum van Saladin, de tegenstander van de kruisridders in de middeleeuwen. Het mausoleum was eigenlijk maar een klein, bescheiden monument. Dit in tegenstelling tot de naastgelegen moskee. Vanaf de 9e eeuw voor onze jaartelling wordt er al gebeden op de plaats van dit gebouw. Oorspronkelijk stond er een Arameense tempel gewijd aan de god Hadad. Deze werd door de Romeinen vervangen door een tempel ter ere van de god Jupiter en vervolgens door de Christenen omgebouwd tot een basiliek ter ere van Johannes de Doper. Zijn hoofd zou in een schrijn (die er nog steeds staat) bewaard worden. Na de verovering van Damascus door de moslims werd een deel van de basiliek omgebouwd tot moskee. Uiteindelijk werd het hele complex tot moskee omgebouwd en werden de Christenen en de restanten van hun basiliek eruit gewerkt.

We hebben op onze sokken een tijdje rondgewandeld op de binnenplaats en daarna hebben we de gebedsruimte bekeken. Deze biedt plaats aan vele duizenden gelovigen.

Na het bezoek aan de moskee zijn we via de soek naar het Azem palace gewandeld. Onderweg hebben we nog een khan (karavanserai) bekeken. In het Azem palace was een museum waar we een uurtje hebben rondgekeken en waar we op de binnenplaats heerlijk in de zon konden zitten.

Nadat op een leuke binnenplaats een uitgebreide lunch hadden genuttigd (Tim rijst met gepaneerde gehaktballen in joghurtsaus en Petra falaffels) zijn we zelf nog een uurtje door de stad gaan zwerven. Uiteindelijk kwamen weer bij ons hotel uit.

s Avonds hebben we gezellig met een groot deel van de groep bij Al Kamal. Ze serveren redelijk westers voedsel maar dat was niet zon probleem.