Home
Blerick - Amman
Woestijnkastelen
Damascus
Palmyra
Hama
Aleppo
Krak des Chevaliers
Baalbek
Bosra
Jerash en Dode Zee
Aqaba
Wadi rum
Petra
Kerak en Madaba
Amman - Blerick
Website Petra en Tim

Dinsdag 27 december 2005

Om kwart voor acht vertrokken we met de bus naar Palmyra. Onderweg werd ons leven gered door chauffeur Abu Mahmud. Toen twee inhalende vrachtwagen niet voor ons wilden wijken, wist hij net op tijd de berm op te zoeken om zo een frontale aanrijding te voorkomen. Hij had vervolgens wel een tijdje nodig om weer bij te komen. Ook zijn er de nodige schietgebedjes naar Allah verstuurd.

Halverwege de rit zijn we nog gestopt bij het Bagdad Café. Dit is de enige plaats tussen Damascus en Palmyra met een WC en wat te drinken dus alle bussen stoppen er.

Uiteindelijk waren we om elf uur in Palmyra. Daar hebben we eerst het torengraf van Elahbel bezocht. Dit is het best bewaarde torengraf van de vele die er rond Palmyra zijn gebouwd. In de torens werden de leden van hele families gedurende vele generaties bijgezet. Je kon de toren ook beklimmen en je had dan een mooi uitzicht over het historische Palmyra.

   

Na het bezoek aan de torengraven hebben we nog een grafkelder bezocht. Dit ‘Hypogoneum van de drie broers’ stamt net als de toren uit de 2e eeuw na Christus en bevat enkele zeer mooie fresco’s. Je mocht binnen niet filmen maar Tim kon het natuurlijk toch weer niet laten. Het scheelde niet veel of hij was verwijderd J. Na al dit grafwerk was het tijd voor een tempel. Onder leiding van Hicham hebben we de Bel-tempel bekeken en weer veel foto’s kunnen maken. Toen we de hele tempel gehad hadden, was het tijd voor een hapje eten. De lunch bleek uiteindelijk een volledig maaltijdbuffet te zijn en we hebben het ons goed laten smaken.

       

Na het eten hebben we in sneltreinvaart de site van Palmyra bekeken. Hicham wilde graag alles laten zien maar de tijd was beperkt want we moesten ook nog vóór de zonsondergang boven op de berg staan. Het is uiteindelijk wel gelukt maar de site was het ook waard geweest om wat langer en rustiger rond te kijken. De zonsondergang bovenop de berg stelde helaas niet zo veel voor.

   

   

Nadat de zon is ondergegaan, dalen we weer af naar het dorp en zoeken we het hotel op. Voor de avond is iedereen vrij om zelf te doen waar hij zin in heeft. Eerst hebben we wat blikjes frisdrank gekocht en later op de avond hebben in een restaurantje pannenkoeken met appel en kaneel gegeten. Daar kwamen we ook Jos en Claudia weer tegen dus hebben we even de reis tot nu toe doorgenomen.

Nadat we hadden afgerekend kwam de eigenaar nog even vragen of we nog iets in zijn gastenboek wilden schrijven. Dat hebben we toen nog maar even gedaan. Voordat we naar bed gegaan zijn hebben we nog even een stukje gewandeld en de citadel nog even bij avondverlichting op de foto gezet.