Home
Blerick - Istanbul
Istanbul - New Delhi
New Delhi - Dundlod
Dundlod
Deshnok en Bikaner
Bikaner en Jaisalmer
Jaisalmer
Jodhpur
Jodhpur - Udaipur
Udaipur
Pushkar
Jaipur
Jaipur - Agra
Agra
New Delhi - Blerick
Home Petra en Tim

Vrijdag 7 januari 2004

 

Vandaag waren we graag naar Sariska gegaan om op zoek te gaan naar tijgers. Toen bleek dat we hiervoor twee keer 100 kilometer om moesten rijden, hebben we er maar vanaf gezien. In plaats daarvan hebben we het bezoek aan een uitgestorven stad uit het programma geschrapt en zijn we rechtstreeks naar Bharatpur gegaan. Hier ligt het Keoladeo Ghana National Park. Dit natuurreservaat ligt op de plaats waar ooit een maharadja een dam liet aanleggen om iets te doen aan het voortdurende watergebrek. Het moerasgebied dat daarbij ontstond bleek een zeer geschikte broedplaats voor vele vogelsoorten. Aangezien we behalve cultuur ook nog wel een stukje natuur wilden zien deze vakantie, hebben we de middag doorgebracht met het zoeken naar vogels.

Bij de ingang van het park werden we al opgewacht door de talloze riksjarijders die ons wel wilden rondleiden. Eigenwijs als altijd hebben we het eerste stuk lekker gewandeld en nadat we in het hotel van het park een hapje hadden gegeten, hebben we ons laten vervoeren per riksja. De drie chauffeurs waren van verschillende kwaliteit. Herman en Angelien hadden de superenthousiaste vogelfreak die alles wist en ons ook alles wilde laten zien, Rick en Eveline hadden de leergierige jongeling en Petra en Tim hadden de oude, verzadigde grijsaard die niets anders deed dan flauwe grapjes maken. Ondanks dat was het toch een mooie rit en hebben we de vijftig verschillende soorten wel gehaald. Vele ijsvogels, kraanvogels, reigers, eenden e.d. hebben we mooi op foto en film kunnen vastleggen. Ook enkele hertensoorten hebben we van dichtbij kunnen filmen. Tussendoor hebben we nog twee korte wandelingetjes gemaakt waarbij ook nog de nodige vogels te zien waren. De pythons en tijger hebben we helaas niet gezien.

Na ongeveer vier uur door het park gedoold te hebben, kwamen we terug bij de bus. De goede gids kreeg de vette fooi en de rest kreeg niets. Daar was vooral de oude grapjas het niet mee eens; hij wilde ook de volle mep. Daar zijn we lekker niet ingetrapt. We hadden toch al het idee dat we te veel betaalden….

Vanuit Bharatpur waren het nog zo’n anderhalf uur naar Agra. Daar zaten we weer eens in een super-de-luxe hotel. Dat bleek ook wel uit de prijs van het diner. Voor dat geld hadden we eerder in de vakantie drie dagen kunnen eten! In het hotel viel wel regelmatig de stroom uit. Toch irritant als je je net staat te douchen.