Home
Heenreis
Zweden
Noordkaap
Tromsø
Nordland
Fjorden
Terugreis
Dino
Home Tim en Petra

Noordkaap

 

Zondag 15 juli 2007

Vanmorgen vertrokken we om tien uur uit Alta. De stop bij een supermarkt om een ontbijt in te slaan ging helaas mis. De tijd die tussen haakjes stond bleek niet de tijd voor zondag maar voor zaterdag te zijn. Gelukkig verkochten ze bij de Shell-shop ook broodjes dus konden we even later toch nog in het zonnetje genieten van een lekker ontbijtje.

Daarna werd koers gezet richting Noordkaap. De laatste 200 kilometer waren zeer aangenaam. Het was prachtig weer en de uitzichten waren schitterend. Daarbij waren de wegen ook nog eens bijna leeg dus konden we lekker doorrijden.

   

In no-time waren we bij de Noordkaap-tunnel. Vroeger moest je hier met een veerboot het laatste stukje doen maar tegenwoordig is er een negen kilometer lange tunnel. Via een tweede tunnel kwamen we in Honningvåg en daarna waren het nog 30 kilometer naar het meest noordelijke puntje van Europa. Het ging af en toe flink omhoog en we kwamen enkele keren in de wolken terecht. Bij de Noordkaap zelf hadden we daar gelukkig geen last van. Het bezoekerscentrum en het kenteken van de Noordkaap staan op een hoge rots en die kwam nog net boven de wolken uit. De zee was echter niet te zien. Na een behoorlijk prijzig kaartje gekocht te hebben (voor 48 uur) zijn we de plaats eens van dichtbij gaan bekijken.

   

Op zich stelt  het allemaal niet zo veel voor. Het is een hoge, kale rots met daarop een bezoekerscentrum. Na wat foto's gemaakt te hebben, zijn we het centrum eens gaan verkennen. We hebben wat kaarten gekocht, een hapje gegeten en daarna zijn we nog even naar buiten gegaan. Daar konden we nog net de wereldbol in de mist zien verdwijnen. De rest van ons verblijf aan de Noordkaap is hij daar ook niet meer uitgekomen.

Omdat we het wel een beetje gezien hadden, zijn we terug gereden nar Skarsvåg en hebben daar een camping opgezocht. Deze meest noordelijke camping ter wereld lag best mooi aan een meertje maar het was er niet erg aangenaam. Het was mistig en winderig dus was er niet veel te genieten. Na het opzetten van de tent hebben we nog een wandelingetje gemaakt naar Kirkeporten. In dit meest noordelijke vissersdorpje van de wereld hadden we het echter snel gezien. Tegen de avond begon de temperatuur langzaam te zakken. Na het eten was het nog zo'n negen graden. In de hoop nog een sprankje middernachtszon mee te te krijgen, zijn we toen nog maar eens terug gereden naar de Noordkaap. Helaas was hier de mist nog steeds ondoordringbaar. Het was er wel aanzienlijk drukker dan toen we er 's middags waren. Er stonden wel vijftien touringcars met Duitse, Nederlandse, Spaanse, Franse en Finse pensionado's. Ondanks deze drukte hebben we toch nog onze kaarten op de post kunnen doen en hebben we de film in de supervideograaf bekeken. Deze panoramafilm op 125° grootbeeldscherm was er mooi. De beelden vanuit vogelperspectief waren zo levensecht dat Petra er reisziek van werd. Toen we weer wat waren opgewarmd, zijn we terug gegaan naar de camping waar we meteen de slaapzak ingedoken zijn.

Maandag 16 juli 2007

Voor vandaag hadden we twee mogelijke programmaonderdelen. De eerste mogelijkheid was het maken van een 18 kilometer lange wandeling naar Knivskjellodden, het echte noordelijkste punt van Europa van waaruit je een prachtig uitzicht kunt hebben op de Noordkaap. Ook konden we een boottocht maken naar een vogeleiland waar grote kolonies papegaaiduikers voorkomen. Voor beide activiteiten was het echter wel nodig dat er enig zicht was. Groot was dan ook onze teleurstelling toen bleek dat het nog steeds mistig en koud was. Omdat we geen zin hadden om de hele dag kleumend in ons entje door te brengen in de hoop op beter weer, hebben we onze spullen maar weer ingepakt en zijn we richting zuiden gereden. Ook naar het zuiden bleef het weer echter slecht. De temperatuur kwam meestal maar nauwelijks boven de tien graden uit en het regende regelmatig. Toen we al om drie uur in Alta waren, hebben we eerst boodschappen gedaan en daarna zijn we nog maar twee uur doorgereden richting Tromsø. Uiteindelijk hebben we in de regen ons tentje opgezet in Storslet. Ook daar daalde het kwik 's avonds tot een graad of zeven dus hebben we het niet erg laat gemaakt.

Dinsdag 17 juli 2007

Omdat we gisteren nog twee uurtjes waren doorgereden, hoefden we vandaag nog maar een klein stukje tot Tromsø. Deze korte etappe hebben we nog een stukje ingekort door niet alleen d weg maar ook  het water te gebruiken. Via twee veren konden we ruim 100 kilometer afkorten. In tijd duurde het wel wat langer maar het was wel weer eens wat anders. Vanaf de boot zien de fjorden er toch weer net iets anders uit dan vanaf de weg.

   

In Tromsø was de stadscamping al vol voor caravan en campers. Op het terrein voor tenten was ernog wel plaats. Het enige probleem was dat het vanaf de parkeerplaats tot de kampplaats ruim 200 meter was. Aangezien we geen zin hadden om al onze zooi over dit hele eind te gaan versjouwen, hebben we maar gevraagd of er niet nog een huisje beschikbaar was. Er bleek nog wel een huisje voor ons te zijn maar dat kostte dan wel zo'n 100 euro per nacht.  Dat vonden we toch iets te veel van het goede. We zijn dus maar 20 kilometer doorgereden en hebben een plaatsje gevonden op een grote camping met uitzicht op het water.

Na ons gesetteld te hebben, zijn we terug naar Tromsø gereden voor een eerste kennismaking met de stad en het VVV-kantoor. Bij dit VVV-kantoor hebben we ook gekeken wat een kaartje voor een walvissafari kost. Daarna hebben we bij een slager een kip gehaald om coq-au-vin te maken. Het probleem kwam echter bij het 'vin' gedeelte. In de Noorse supermarkten verkopen ze eigenlijk alleen bier als alcoholische drank. Flessen wijn vind je alleen in speciale drankwinkels. Voor keukengebruik verkopen ze in de supermarkten alleen verpakkingen van twee liter. Dat vonden we voor één portie coq-au-vin toch en beetje te veel van het goede. De kip hebben we uiteindelijk maar gewoon in stukken verdeeld en lekker op de barbeque gegrild.