Home
Negombo
Habarane
Kandy
Nuwara Eliya
Bandarawela
Yala
Unawatuna
Colombo
Dino in Sri Lanka
Home Tim en Petra

Yala

 Click for Hambantota, Sri Lanka Forecast

Maandag 1 januari 2007

De eerste reisdag van 2007 begon om zeven uur toen we wederom veel te vroeg ons nest uit moesten. We waren zo vroeg adat het ontbijtbuffet nog niet eens helemaal klaar was. Veel hebben we dan ook niet gegeten. Om acht uur vertrokken we weer door de bergen richting zuiden. Onderweg hebben we bij Ella nog een waterval bekeken. Daarna zijn we doorgereden naar Buduruwagala. Dit boeddhistische heiligdom bestaat uit een aantal uit de rotsen gehakte beelden uit de 10e eeuw. Vooral dankzij de afgelegen ligging in de jungle maakte het zeer de moeite waard.

    

Na weer een flink stuk rijden, was het tijd voor een vroege lunch (13.00 uur) en daarna zijn we in Kataragama nog bij het op n na belangrijkste heiligdom van Sri Lanka geweest. Hier zijn tempels voor zowel Hidus, Boeddhisten en Moslims. Wij vonden er niet zo veel aan maar voor de echte gelovigen was de beleving groot. Het kokosnoot-kapotgooi-ritueel hebben we met verwondering aangezien. Onder het uitspreken van een wens werd een brandende kokosnoot op een platte steen kapot gegooid. Het idee is dat als de kokosnoot precies in twee stukken wordt gegooid de wens uitkomt.

In en rond Kataragama zag je overal groepen mensen baden in rivieren en stroompjes. Baden is in Sri Lanka een groepsactiviteit en aangezien het nieuwjaar was, stond er voor de avond een belangrijk ritueel op het programma. Dan moet je natuurlijk wel goed schoon zijn.

Aangezien wij geen zin hadden om nog tot de avond te wachten op de Puja, zijn we doorgereden naar Yala Village. Dit is een eco-resort vlak bij Yala NP. Vlak bij de receptie kwamen we al een olifant tegen dus we hadden de sfeer meteen goed te pakken.

In het resort staan overal kleine bungalows op poten. De huisjes zijn leuk ingericht en van alle gemakken voorzien. Je mocht alleen niet zonder begeleiding in het donker over het park lopen want er kon nog wel eens een verdwaalde olifant rondlopen.

Na aankomst in het park hebben we niet veel meer gedaan dan zwemmen, slapen en eten.

Dinsdag 2 januari 2007

Om kwart voor zes stonden we bij de receptie klaar om in Yala NP op zoek te gaan naar wilde beestjes. Per jeep werden we naar het park gereden. Daar werd een deskundige opgepikt die voor ons de dieren moest zoeken en daarna konden we de safari echt beginnen. Dat viel overigens nog niet mee. Anders dan in Afrika is hier in de jungle voor dieren voldoende mogelijkheid om zich te verstoppen. Zelfs een olifant is na twintig meter zo goed als onvindbaar! Daarbij komt dat het ook nog eens een paar dagen geregend had. Daar houden de meeste dieren niet zo van dus zijn ze (tijdelijk) vertrokken. Desalniettemin hebben we van alles geizen. Zo waren er varanen, olifanten, krokodillen, herten, bijeneters,ijsvogels, jakhalzen, wilde varkens en heel veel pauwen. Na veel zoeken hebben we zelfs enkele mannetjes gevonden die hun mooi opgestoken staart wilden laten zien.

Na zon drie uur heen en weer geschud te zijn, waren we weer terug in Yala Village en was het tijd voor het ontbijt. Daarna hebben we nog een paar uurtjes geslapen. Om n troffen we anderen weer in het zwembad.

Rick en Eveline maakten s middags nog een nieuwe jeepsafari terwijl de rest het hield bij een voetsafari over het strand en het resort. Los van wat wilde varkens, buffels en wat vogelsoorten hebben we daar echter niet veel gezien.

s Avonds hebben we, allemaal lichtelijk roze gekleurd, nog een keer genoten van het uitstekende buffet.